Beroerte (CVA)

Fysiotherapie Heusdenhout

Wat is Beroerte (CVA)?

De doelstelling van het beweegprogramma na een CVA(cerebro vasculair accident) of beroerte is om het activiteitenniveau en de belastbaarheid te verbeteren, om uiteindelijk te komen tot een betere kwaliteit van leven. Binnen fysiotherapie Heusdenhout werken wij volgens de nieuwste “Richtlijn Beroerte”. De behandeling kan plaatsvinden in de thuissituatie of in de praktijk.

De oefenstof is erop gericht om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren en inzicht te krijgen in het omgaan met problemen na een beroerte. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van lopen en dagelijkse activiteiten. We trainen de algemene conditie, eventueel krachtsverlies en de balans. Daarnaast besteden we zo nodig aandacht aan vermoeidheid, en eventueel aanwezige cognitieve problemen zoals aandachtsproblemen, moeite met dubbeltaken en plannen.

Daar waar nodig werken we samen met ergotherapie, logopedie, psycholoog en thuiszorg. Uiteraard onderhouden we nauwe contacten met de neuroloog, revalidatieartsen, huisarts en praktijkondersteuner huisarts (POH). Onze praktijk is lid van het NAH Fysionet Breda en is onderdeel van de Stroke-Service vanuit het Amphia ziekenhuis.

 

Onze aanpak

Bij een beroerte gaat er iets mis in de doorbloeding van de hersenen. Het kan zijn dat een bloedvat afgesloten is waardoor een deel van de hersenen te weinig zuurstof krijgt. Bij een gescheurd bloedvat kan er weefsel kapot gaan. Hierdoor kunnen bepaalde hersenfuncties uitvallen of minder goed werken.

De gevolgen van een beroerte kunnen heel divers zijn, afhankelijk van de plek in de hersenen waar de beroerte plaatsvindt.

Veel voorkomende gevolgen van een beroerte in het kort:

  • verlamming in het lichaam of gezicht, vaak aan één kant van je lichaam
  • eenzijdige gevoelloosheid en tintelingen, vaak aan één kant van je lichaam
  • problemen met spreken of het vinden van woorden
  • problemen met zien
  • (zware) vermoeidheid
  • overgevoeligheid voor prikkels in je omgeving (overprikkeling)
  • angst, stemmingswisselingen of instabiele emoties
  • moeite met plannen en organiseren.

Na een beroerte kun je last houden van de gevolgen. De zichtbare, lichamelijke problemen vallen de meeste mensen in je omgeving vaak direct op. De onzichtbare problemen zijn minder opvallend en merk je zelf vaak later. Niet iedereen heeft dezelfde problemen en bij de een is het minder hevig dan bij de ander.

De diagnose CVA/beroerte wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel moeten de eerste 20 behandelingen vanuit de aanvullende verzekering worden betaald en dient u in het bezit te zijn van een verwijzing van uw neuroloog, revalidatiearts of huisarts.

De behandelingen zijn individueel en er wordt een oefenprogramma op maat samengesteld.

De training zal, afhankelijk van de doelstelling, gericht zijn op cardiotraining, krachttraining, loopvaardigheid, en herleren van vaardigheden (transfers, hand/armfunctie etc.).

We bieden ook de mogelijkheid om in groepsverband te trainen tijdens het Beweeguur CVA.

De training bestaat dan uit:
– cardio-vasculaire training 15 min.
– thema 30 min.
– sport/spel activiteit of ontspanningstherapie 15 min
– Thema’s die aan bod komen zijn : valtraining, evenwicht en stabiliteit, circuittraining, loopbandtraining met hindernissen om situaties uit de omgeving buiten en thuis te oefenen.

Behandelaars

Bas

Maatschapslid
Geriatriefysiotherapeut, MSc
AGB-code: 04118966

Carien

Algemeen fysiotherapeut
AGB-code: 04113526

Bram

Algemeen fysiotherapeut
AGB-code: 04848348

Evita

Geriatriefysiotherapeute, MSc
AGB-code: 04123229

Mirjam

Algemeen fysiotherapeut
AGB-code: 04117994

Pijn bij bewegen of andere klachten? Bekijk ook onze andere specialisaties:
manuele therapie, neurorevalidatie, handtherapie, oedeemtherapie, covid-19 revalidatie en meer.