Dry Needling

Fysiotherapie Heusdenhout

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek de spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Anders dan bij acupunctuur worden er geen naalden oppervlakkig in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

De fysiotherapeut zoekt naar de plaatsten die mogelijk een oorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Onze aanpak

Hoofdpijn
Kuitklachten
Nekklachten
Schouderklachten
Spanningsklachten
Sportblessures

U kunt bij ons terecht via directe toegankelijkheid (zonder verwijzing) of met een verwijzing van uw huisarts of specialist. De behandelingen fysiotherapie worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

De fysiotherapeut analyseert eerst uw klachten d.m.v. een gesprek en onderzoek. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken hiervan met een naaldje ontspannen de spieren. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in uw arm of been.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is van korte duur.

Na de behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen om de verbeterde situatie te behouden.

Behandelaars

Sander

Maatschapslid
Algemeen fysiotherapeut
AGB-code: 04113213

Bram

Algemeen fysiotherapeut
AGB-code: 04848348

Pijn bij bewegen of andere klachten? Bekijk ook onze andere specialisaties:
manuele therapie, neurorevalidatie, handtherapie, oedeemtherapie, covid-19 revalidatie en meer.