Manuele therapie

Fysiotherapie Heusdenhout

Wat is Manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij de kwaliteit en functie van de gewrichten en aanliggende structuren centraal staan. Denk hierbij aan spieren, pezen en kapsels.

Wat is het verschil tussen fysio- en manuele therapie?

In de basis is een manueeltherapeut ook een fysiotherapeut, maar niet andersom. De manueel therapeut heeft na een studie fysiotherapie een driejarige vervolgopleiding gevolgd. Daarmee heeft hij/zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Het grootste verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie is dat de manueel therapeut beschikt over meer mobilisatietechnieken en bevoegd is om manipulaties toe te passen. In de volksmond worden deze manipulaties doorgaans “kraken” genoemd. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat patiënten die met een behandelstrategie bestaande uit oefentherapie gecombineerd met manuele therapie behandelt worden betere resultaten behalen. De therapeuten bij PMC Heusdenhout werken dan ook nauw samen, zo kan het zijn dat uw fysiotherapeut constateert dat manuele therapie van meerwaarde is en u doorstuurt naar een collega manueeltherapeut óf andersom.

Voor wie is manuele therapie?

Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt, ongeacht de leeftijd. Wij behandelen in onze praktijk echter geen baby’s of hele jonge kinderen.

Onze aanpak

Manuele therapie is bewezen effectief bij verscheidene klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij naast pijn, ook sprake is van het slechter bewegen van een gewricht of gewrichten.

– Hoofdpijn
– Nek- en schouderklachten
– Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
– (Lage) rugklachten eventueel met uitstraling naar de benen
– Duizeligheid
– Tenniselleboog
– Artrose van heup en knie

Net als fysiotherapie is manuele therapie in de meeste gevallen direct toegankelijk, dat betekent dat u geen verwijzing van uw huisarts nodig heeft. Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekering.

Heeft u een klacht of pijn aan bepaalde gewrichten, dan kan de manueel therapeut u helpen. Deze heeft zich gespecialiseerd in technieken voor het herstellen of verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten. Bij de eerste behandeling wordt middels een vraaggesprek (anamnese) en lichamelijk onderzoek gekeken welke factoren van invloed zijn op de klacht. Aan de hand van deze factoren wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.

De behandeling bestaat meestal uit zacht duwen, trekken of draaien van een lichaamsdeel; dit zijn de zogeheten mobilisaties. Soms kiest de manueel therapeut ervoor om deze mobilisaties aan te vullen met een impuls. Dit noemen we dan een manipulatie. Hierbij kan een knap of knakje gevoeld of gehoord worden. Dit is meestal niet pijnlijk. Naast deze mobilisaties wordt vaak ook een oefenprogramma samengesteld voor thuis. De manueel therapeut kan er ook voor kiezen om de spieren of pezen direct te beïnvloeden middels specifieke technieken.

Een manueel therapeut zal ook naar de “keten” kijken. Een probleem op de ene plek kan leiden tot een probleem op een andere plek. Zo kan bijvoorbeeld een probleem in een enkelgewricht er ook toe leiden dat u pijn in de knie krijgt, of kan een probleem in uw wervelkolom ervoor zorgen dat uw nek vast komt te zitten.

Behandelaars

Jody

Manueel fysiotherapeut, MSc
AGB-code: 04112793

Nicol

Manueel fysiotherapeute, MSc
Sportfysiotherapeute, MSc
AGB-code: 04124229

Pijn bij bewegen of andere klachten? Bekijk ook onze andere specialisaties:
manuele therapie, neurorevalidatie, handtherapie, oedeemtherapie, covid-19 revalidatie en meer.