Oedeemtherapie

Fysiotherapie Heusdenhout

Wat is Oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een lymfoedeem (zwelling) ten gevolge van een overbelast of niet goed functionerend lymfestelsel. Een lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan een gevolg zijn van kanker, bestraling, chemotherapie, bloedvatproblemen, littekens, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen of ontstaat er een disbalans tussen de aan- en afvoer van vocht.

Onze aanpak

Zwelling
Vermoeidheid en zwaar gevoel
Pijn
Beperkingen in de beweging
Beperkingen in het dagelijks functioneren
Huidafwijkingen en infecties

Voor oedeemtherapie heeft u een verwijzing van uw huisarts of van uw specialist nodig. De behandelingen fysiotherapie worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering tenzij u een chronische indicatie heeft.

Tijdens de behandeling geeft de oedeemtherapeut voorlichting over het ontstaan van het lymfe- oedeem en geeft advies m.b.t. leefregels en huid hygiëne. De oedeemtherapeut probeert de afvoer van vocht met verschillende technieken te stimuleren. Dit kan door het toepassen van manuele lymfedrainage, een handeling waarbij het vocht handmatig naar de afvoerende lymfeknopen wordt geleid. Maar ook door compressie technieken, oefentherapie, ademtechnieken of lymfetaping.

Behandelaars

Audrey

Audrey Atoon
AGB-code: 04117956

Mirjam

Algemeen fysiotherapeut
AGB-code: 04117994

Pijn bij bewegen of andere klachten? Bekijk ook onze andere specialisaties:
manuele therapie, neurorevalidatie, handtherapie, oedeemtherapie, covid-19 revalidatie en meer.