Beroerte (CVA)

Herstel en verbetering na beroerte (CVA)

Navigatie

Wat is een beroerte (CVA)?

Een beroerte treedt op wanneer de doorbloeding van de hersenen verstoord raakt. Dit kan het gevolg zijn van een afgesloten bloedvat, wat leidt tot onvoldoende zuurstoftoevoer naar delen van de hersenen. Bij een gescheurd bloedvat kan er schade ontstaan, waardoor bepaalde hersenfuncties uitvallen of verminderd functioneren.

Wat zijn de gevolgen van een beroerte?

De gevolgen van een beroerte variëren afhankelijk van de locatie in de hersenen waar het plaatsvindt. Deze kunnen onder meer omvatten:

  • Verlamming of gevoelloosheid aan één kant van het lichaam of gezicht
  • Problemen met spreken, woorden vinden en zien
  • Ernstige vermoeidheid
  • Emotionele instabiliteit en stemmingswisselingen
  • Problemen met plannen en organiseren.

Behandeling van een beroerte

De behandelingen zijn individueel en op maat gemaakt. Afhankelijk van de doelen richten we ons op cardiotraining, krachttraining, loopvaardigheid en het opnieuw aanleren van vaardigheden (zoals transfers en hand-/armfuncties).

We bieden ook de optie om in groepen te trainen tijdens het Beweeguur CVA. Dit omvat:

  • 15 minuten cardiovasculaire training
  • 30 minuten thematische training
  • 15 minuten sport/spelactiviteit of ontspanningstherapie.

De behandelthema's omvatten onder andere valtraining, balans en stabiliteit, circuittraining en loopbandtraining met obstakels om situaties uit uw omgeving te oefenen, zowel buiten als thuis.

_DSC6414-min

Vergoeding

De behandeling voor CVA/beroerte wordt gedekt door de basisverzekering. Echter, de eerste 20 behandelingen moeten worden vergoed via de aanvullende verzekering, en er is een verwijzing nodig van een neuroloog, revalidatiearts of huisarts.

Behandelaars

5
Carien
Algemeen fysiotherapeut
AGB-code: 04113526
8
Bram
Algemeen fysiotherapeut
AGB-code: 04848348
11
Mirjam
Algemeen fysiotherapeut
AGB-code: 04117994

Onze aanpak

Onze CVA-aanpak richt zich op verbetering van activiteit en belastbaarheid volgens de “Richtlijn Beroerte”. We bieden gerichte oefeningen voor optimaal functioneren, lopen, dagelijkse activiteiten, conditie en cognitieve vaardigheden.
Stap 1
Intake en doelstellingen
De behandeling begint met een grondige intake waarbij uw specifieke situatie wordt geëvalueerd. Samen met u worden persoonlijke doelstellingen vastgesteld, zodat de behandeling volledig is afgestemd op uw behoeften.
Stap 2
Gerichte oefeningen en herstel
Tijdens de behandeling wordt de nadruk gelegd op gerichte oefeningen om uw functioneren te optimaliseren na een beroerte. Hierbij wordt gewerkt aan het verbeteren van loopvaardigheid, dagelijkse activiteiten, conditie, kracht, balans en het aanpakken van vermoeidheid en cognitieve problemen indien nodig.
Stap 3
Samenwerking met specialistische zorgverleners
Onze behandeling omvat samenwerking met diverse specialisten, zoals ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en thuiszorg, om een op maat gemaakt zorgplan te bieden. We werken nauw samen met neurologen, revalidatieartsen, huisartsen en praktijkondersteuners om de beste zorg te waarborgen.
Stap 4
Evaluatie en Preventie
Onze aanpak omvat regelmatige metingen van uw voortgang gedurende het behandelingsproces. Deze metingen bieden waardevolle inzichten in uw herstel en functionele verbetering na een beroerte (CVA). Op basis van deze metingen stellen we nauwkeurige en gepersonaliseerde adviezen op om niet alleen uw herstel te optimaliseren, maar ook om preventieve maatregelen te identificeren en te implementeren.

Veelgestelde vragen

Ontdek onze samengestelde veelgestelde vragen voor inzicht in diensten, behandelingen, verzekeringen, en meer. Klik voor alle vragen op de knop hieronder. Toegewijd team, bereik uw gezondheidsdoelen.
Een CVA (of beroerte) treedt op wanneer de bloedtoever naar de hersenen wordt onderbroken. Het kan leiden tot plotselinge mobiliteitsproblemen, zoals verlamming of moeilijkheden bij het bewegen.
Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het herwinnen van mobiliteit na een beroerte. Het omvat specifieke oefeningen en therapieën die gericht zijn op het hertrainen van spieren en het verbeteren van de algehele bewegingsmogelijkheden.
Veelvoorkomende uitdagingen zijn onder meer spierzwakte, evenwichtsproblemen en verminderde coördinatie. Fysiotherapeuten ontwikkelen gepersonaliseerde behandelplannen om deze uitdagingen aan te pakken en het herstel te bevorderen.

Vind verlichting en herstel bij onze fysiotherapiepraktijk

Neem vandaag nog contact op via ons telefoonnummer 076-5873300 of gebruik het contactformulier om een afspraak te maken bij Fysiotherapie Heusdenhout. Wij kijken ernaar uit om samen met u te werken aan een gezonder en actiever leven.